Queen Herma

add Toevoegen
Toevoegen

 

Onbruikbare ‘kween’ gedumpt…

Wie aan het dumpen van dieren denkt, denkt meestal aan kleine huisdieren zoals een kat of een konijn. Dit keer werden we door een bezorgde vrouw benaderd om een gedumpte koe op te vangen. Zij had over het dier in de krant gelezen. Het dier betreft een kween, een koe met beide geslachtskenmerken, die automatisch onvruchtbaar is. Een kween is de helft van een tweeling, waarbij het stiertje dominant is. In de melkindustrie is een kween onbruikbaar, omdat het geen kalfje kan krijgen, wat elk jaar nodig is om de melkproductie op gang te brengen of te houden.

De koe, waarschijnlijk ongeveer 1,5 jaar oud, is als oud vuil in een weiland met andere jonge koeien gedumpt. De oormerken waren verwijderd, dus de herkomst van het dier was niet te achterhalen. De boer van wie de jonge koeien waren, was uiterst bezorgd dat het arme dier ziektes bij zich zou dragen en zijn dieren zou besmetten. De betreffende gemeente waar het dier achtergelaten was, heeft het dier door de veterinaire dienst op ziektes laten testen en weer van oormerken voorzien. Gelukkig was ze vrij van ziektes…

Het is voor ons een grote stap (qua werk én financiën) om nog zo’n groot dier op te vangen, dit is namelijk onze vierde koe. We hebben hier toch voor gekozen vanwege het schrijnende verhaal van de nutteloosheid van het dier en aangezien het anders één week later een enkele reis naar het slacht-huis zou ondergaan….

Op 20 september 2016 was het dan zover: om 15.00 eindigde haar reis bij Melief i.p.v. in het slachthuis. De bezorgde vrouw wilde alle kosten die de gemeente nog vorderde en die van het vervoer op zich nemen, zolang de koe maar veilig bij ons terecht zou kunnen. Gelukkig verliep het vervoer vlekkeloos en het gestreste dier liep direct haar tijdelijke afgeschermde onderkomen in de grote stal in. Hier zou ze in alle rust kennis kunnen maken met haar drie collega-koeien Survivor, Isabella en Limou (overleden in juni 2020..), en alle andere dieren die er rondlopen: de geiten, varkens, schapen en honden.

Os Survivor leek direct een zwak voor haar te hebben en de dieren stonden al snel neus aan neus. De dagen erna deed plaatsvervangend ‘bedrijfsleider’ Dirkjan er alles aan om de kween op haar gemak te stellen. Ze liet zich de extra aandacht en het geknuffel zeer zeker welgevallen! Via Facebook was er al veel aandacht voor haar geweest en daar kwam een prachtige naam uit voort: de kween zou voortaan door het leven gaan als Queen Herma.

Na een week gescheiden gestaan te hebben om aan haar nieuwe omgeving te wennen, lieten we Queen Herma vrij uit haar tijdelijke onderkomen. Het was geweldig om te zien hoe snel ze geaccepteerd werd door haar soortgenoten en de rest van de dieren. Meteen stormde ze de wei op, met de andere runderen achter haar aan. Zoals verwacht wierp Survivor zich direct op als haar beschermer. Tot op de dag van vandaag is ze vrijwel altijd het dichtst bij hem te vinden.

Onze sponsoren
 
 
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share