Rust zacht, allerliefste Tofu 💔

access_time 19-11-2019

Zondag hebben we de vreselijke beslissing moeten nemen om het leven van varken Tofu te laten beëindigen… Hij kon al een paar dagen niet meer op zijn achterbenen staan, zijn 11-jarige lichaam was op… Hij sleepte zich, trillend van inspanning, op zijn voorbenen door het stro. Terwijl hij eigenlijk naar buiten wilde gaan om zijn behoefte te doen, maar dat ging niet meer. Wat het allemaal nog veel zwaarder maakte, is dat hij geestelijk nog niet aan zijn einde toe was, hij knorde ons nog iedere dag vriendelijk toe… Maar hij raakte wel uitgeput, en werd ook zichtbaar mager…
Tofu was sinds 2008 bij Melief. We werden gebeld destijds door een vrouw die met een moeilijke situatie zat… Ze had opgepast bij een varkensmesterij toen de boer een weekend weg was. Een van de biggen was ziek en had verzorging nodig. Wat de boer normaal gesproken niet zou doen, deed zij wel: ze nam het diertje in huis. Gelukkig werd hij beter. Maar hij had inmiddels wel haar hart gestolen en ze bleef hem bezoeken op de mesterij. Het varkentje was helemaal tam geworden en kon zelfs meelopen aan de lijn.
Maar al snel naderde het moment dat de varkens ingeladen zouden worden om naar hun eindstation, de slachterij te gaan. De vrouw wilde te allen tijde voorkomen dat deze big met een gezicht, van wie ze zijn persoonlijkheid had leren kennen, ook de keel doorgesneden zou worden. Ze belde stad en land af om een oplossing te vinden aangezien ze zelf geen plaats voor het dier had. Haar email met haar noodkreet bereikte uiteindelijk ook ons. Wij besloten de grote big op te nemen in de varkensfamilie. We noemden hem Tofu.

Toen na een paar jaar de oudere varkens in de groep overleden waren, ontpopte Tofu zich tot de leider. Hij ging als eerste in het stro liggen en de rest van de varkens, mini of groot, drapeerden zich om hem heen. Als we in de stal of op de varkenswei kwamen, had Tofu altijd een woordje klaar. Altijd als we hem begroetten, groette hij terug. Zo hebben we in de afgelopen 11 jaar vele goede gesprekken gevoerd… Behalve die ene keer, toen Tofu uit de varkensweide ontsnapt was, en hij niet terug wilde. Marc werd boos op hem, en moest hem onder lichte dwang de wei terug in jagen. Dit beviel Tofu absoluut niet en hij besloot geen woord meer tegen Marc te zeggen. Sterker nog, hij negeerde hem volkomen. Maar na een week of anderhalf, brak het ijs toch weer, en werd er weer gewoon iedere dag gegroet en geknuffeld.

Met het verlies van Tofu zijn we één van de meest markante, lieve, trotse dieren van Melief animal sanctuary kwijt. Het gat dat hij achterlaat, is met geen woorden te beschrijven. Natuurlijk zijn we super dankbaar dat hij 11 jaar bij ons is geweest, 11 extra jaren die hij heeft kunnen leven, omdat hij niet de auto in is gegaan naar het slachthuis… Maar voor ons gevoel hebben we veel te vroeg onze beste vriend verloren… Rust zacht, allerliefste Tofu 💔

Onze sponsoren
 
 
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share