Hanen lijken waardeloos en worden als afval gedumpt! (bericht geplaatst op 18 januari 2011)

access_time 28-11-2013

Op de locatie waar Stichting Melief vroeger gevestigd was blijft men altijd nog hanen en soms ook kippen dumpen. Laatst werden wij getipt dat er weer een groep van 18 dieren geteld was. Marc en ik zijn naar de betreffende locatie gereden en hebben samen met Jolanda en Tanja, twee vrijwilligers uit de Rockanje-periode, de dieren kunnen vangen. Het waren 11 hanen en 7 kippen. Dit waren de dieren die hun dumping overleefd hadden, want bij nadere inspectie op en rondom het terrein vonden we verschillende kadavers van dode hanen. Deze huisdieren zijn gewend om dagelijks hun voerbak leeg te pikken maar niet om in barre winterse omstandigheden hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen!

Ook op een andere beruchte dumplocatie enkele dorpen verder was het niet veel beter. Daar liepen 35 hanen en 1 kip. Aangezien deze dieren werkelijk vogelvrij zijn voor bijvoorbeeld mensen die voor de lol op de dieren inrijden, loslopende honden en roofvogels, besloten we ook hier te vangen wat we vangen konden. De eerste keer hebben we hier 15 hanen kunnen vangen, de week erop zijn we terug gegaan en hebben 15 hanen en 1 kip gevangen.  Het vangen is geen eenvoudige klus, omdat het een ruig terrein is met veel bomen en heel veel braamstruiken, waar de dieren zich onder verstoppen als ze in paniek raken. Ook op deze locatie zagen we enkele exemplaren die hun dumping met de dood hebben moeten bekopen.

Al jarenlang vangen wij de gedumpte hanen en kippen op van deze laatst genoemde locatie. Het is werkelijk vreselijk in wat voor slechte conditie de dieren hier door Tanja gebracht worden. Doordat zij vlakbij de dumpplek werkt en de boel strikt in de gaten houdt, kan ze vaak net op het nippertje voorkomen dat de dieren sterven door uitputting of verhongering. Bij de dieren die we nu hebben gevangen is duidelijk te zien dat ze het erg zwaar hebben gehad in de koude periode enkele weken geleden. Veel kammen en lellen zijn bevroren zijn en zijn daarom zwart of er zelfs gedeeltelijk afgevallen!

Op het moment dat we aan het vangen zijn komen er regelmatig mensen langs die zeggen dat ze het jammer vinden dat we de dieren vangen en daarmee dus weghalen. Ze vinden het leuk om naar hanen te kijken of af en toe wat eten te geven. Helaas staan de mensen er niet bij stil dat af en toe eten niet genoeg is, de dieren werkelijk aan alle gevaren blootgesteld zijn, lichaamsdelen verliezen door bevriezing en zij slechts de dieren zien die hun dumping tot dan toe overleefd hebben… Enkele malen hebben we mensen gewezen op de kadavers die her en der lagen, maar ze laten het meestal niet tot zich doordringen dat dat de slachtoffers waren van mensen die hun verantwoording niet namen voor de dieren die ze ooit bewust hebben gekocht of uit hebben laten broeden.

Ook is het een feit dat als mensen een groep dumphanen of kippen ergens  zien lopen, dit de drempel om er dieren bij te zetten veel lager maakt. Eéntje meer of minder ziet toch niemand… Vandaar dat we proberen om de locatie helemaal dumphanen vrij te krijgen! Op korte termijn gaan we dan nog een keer terug om de zes achterblijvers die ons te slim af waren ook te vangen. In de loop der jaren hebben we dan al ruim 160 dieren die weggegooid waren als oud vuil alleen al op die locatie weten te redden!

Helaas is dit verhaal geen uitzondering en zijn de dumphanen een landelijke probleem. Vaak geven gemeenten speciale vangbedrijven een opdracht de dieren weg te vangen en te vergassen…

Tijdens deze reddingsactie zijn er foto’s gemaakt van de dingen die zijn aangetroffen, deze vindt u hier. Wilt u de dieren steunen en ons helpen bij het opvangen van deze hanen, neem dan een kijkje op onze adoptiepagina!

Onze sponsoren
 
 
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share