Maya

add Toevoegen
Toevoegen

Hier een schets van een totaal uit de hand gelopen situatie…

Een familie, die midden in een middelgroot plattelandsdorp woont, had zes niet geneutraliseerde katten. De dieren kwamen ook buiten en kregen nest na nest, onder meer in het woonhuis en in de (openstaande) garage. De buurt was het meer dan beu. Hier en daar probeerden mensen al voor eigen rechter te spelen.

Een mevrouw uit de buurt wees Lothar op deze, voor mens en dier, onhoudbare situatie. Al snel werd duidelijk dat er overal half wilde katten liepen, die van niemand waren, aldus de familie. Overal werden vuilniszakken kapot getrokken en vuilnisbakken geplunderd. Lothar begon direct met het in kaart brengen van de populatie door de uitgehongerde dieren te voeren. Na een paar dagen gingen de vangkooien op scherp. Terloops probeerde hij de familie ervan te overtuigen dat dit een onhoudbare situatie was en de katten hun leven niet zeker waren. Het lukte Lothar om kittens, die anders mee naar Polen zouden gaan om op een boerderij te belanden, uit het woonhuis van de familie ‘los te praten’.

Dag na dag ving Lothar een aantal katten en kittens en praatte hij als Brugman om alle katten tevoorschijn te krijgen. Bij elk bezoek kwam uit het huis zogenaamd de ‘laatste’ kitten… Van de diertjes die Lothar uit het huis meekreeg, waren er een aantal zo slecht aan toe dat het de vraag was of ze dit kunnen doorstaan. Ze hadden niesziekte, oormijt, een worm-besmetting, zaten stijf onder de vlooien en waren in een slechte voedingstoestand. Gelukkig werkte onze vaste dierenarts, zoals gewoonlijk, mee en konden de dieren, die al oud genoeg waren, snel geneutraliseerd worden en ontdaan worden van parasieten. De vrouw die alles aanzwengelde, reed af en aan bij de dierenarts met de gevangen dieren…

In totaal zijn er uiteindelijk 21 katten gevangen, waarvan 10 kittens. 7 katten waren zo wild, dat ze na neutralisatie, behandeling tegen parasieten en het zetten van een oortatoeage (zichtbaar zonder dat een kat eerst gevangen hoeft te worden, in tegenstelling tot een microchip) weer terug gezet zijn in hun vertrouwde omgeving. De moederpoes die nog kittens zoogde en 3 andere dieren, die niet tam genoeg voor herplaatsing zijn, blijven op de boerderij bij Melief. Dit zijn Loulou, Blue, Philippe en Maya.

1 van de 10 kittens is helaas overleden. Hij heeft zo zijn best gedaan om het te redden… En wij ook met dwangvoer, antibiotica en later infuus. Toch heeft hij het niet gered… De andere 9 vochten zich wel door de hardnekkige niesziekte heen en hebben inmiddels allemaal een liefdevol huis gevonden.

Waar was de gemeente in dit verhaal? Ondanks dat er in de gemeente een castratie- en registratieplicht voor vrijlopende katten geldt, blijft de gemeente in gebreke bij het opleggen van sancties in de vorm van een boete bij overtreding van deze wet. Zeker bij een ‘beruchte’ familie als deze, bleek de gemeente zeer terughoudend. Terwijl Lothar, door eenvoudigweg een dialoog aan te gaan met de familie, uiteindelijk bereikt heeft wat wij voor ogen hadden, namelijk het in bescherming nemen van de bestaande kattenpopulatie en ervoor zorgen dat deze zich niet meer uit kan breiden. De kosten hiervan zijn verdeeld tussen ons en de dierenbeschermingsvereniging ‘Hilfe für Samtpfoten und Co in Not e.V.’ uit Herne, ruim 200 km van de betreffende gemeente vandaan. De € 50,- die de familie zou bijdragen zijn nog niet ontvangen. De gemeente mag blij zijn dat er door deze actie van particulieren een probleem van kattenoverlast is opgelost en ze er zelf zonder kosten vanaf komt.

Onze sponsoren
 
 
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share