Waardeloze haantjes en waardeloze oplossingen (10 juni 2013)

access_time 03-12-2013

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil onderzoek laten doen om kippen genetisch te kunnen manipuleren met een kwallen-gen. De bedoeling is dat kippen eieren leggen die met een bepaald licht fluorescerend oplichten wanneer er een mannelijk embryo in zit. Zo kunnen de haantjes al herkend en vernietigd worden voordat ze uit het ei komen. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) is het hier niet mee eens en komt met een betere oplossing.

Kippen genetisch manipuleren met het kwallen-gen zou een oplossing zijn voor het probleem dat haantjes worden vergast of versnipperd. Dit gebeurt omdat haantjes geen eieren leggen en daarom commercieel gezien waardeloos zijn. Het gewenste resultaat van Dijksma’s onderzoek is natuurlijk geen oplossing. Het is wederom een ingreep die het dier verder industrialiseert.

De werkelijke oplossing is veel simpeler: stoppen met het gebruik van eieren en producten waarin eieren worden verwerkt. Dit zorgt er niet alleen voor dat er geen leghennen en kuikentjes meer lijden en dieren onnodig afgemaakt worden, ook het milieu en de volksgezondheid hebben er baat bij. Eieren bevatten vitamines en mineralen die je gemakkelijk kunt halen uit plantaardige bronnen zoals noten, granen, groenten, peulvruchten en fruit. Dit is ook beter voor de gezondheid, omdat plantaardige bronnen niet de nadelen hebben die eieren wel hebben.Eieren bevatten grote hoeveelheden verzadigd vet; één van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Onderzoek toont ook aan dat ei de absorptie van ijzer kan remmen en kan bijdragen tot het afvoeren van calcium uit de botten.Daarnaast loopt men met het eten van eieren het risico om giftige stoffen en ziekteverwekkers, zoals salmonella, binnen te krijgen. Ook besmettelijke ziekten zoals de vogelgriep maken door de grote hoeveelheid leghennen meer kans zich te verspreiden. Daarnaast is het efficiënter dat de gebruikte plantaardige eiwitten rechtstreeks bij de mens op het menu komen, in plaats van deze eerst aan dieren te voeren, die vervolgens weer door mensen worden gegeten.

Dat een plantaardig eetpatroon de toekomst heeft, is duidelijk. Belangrijke investeerders als Bill Gates beleggen in bedrijven zoals Beyond Eggs, die vervanging van eieren in de voedselketen bespoedigen. Dijksma kan daarom een goede slag slaan door juist die ontwikkeling te steunen in plaats van te investeren in een onderzoek naar een methode waar mens noch dier bij gebaat is.

Kortom: geen ei, en iedereen blij!

Eivrije producten en eivrije recepten zijn te vinden op http://www.waardelozehaantjes.nl.
Hier staat ook meer informatie over de eierproductie en het slachtproces.

Onze sponsoren
 
 
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share