Spaanse Mastins na mislukt avontuur in Nederland nu bij Melief (bericht geplaatst op 15 april 2012)

access_time 02-12-2013

Sinds enige tijd leven hier 3 grote honden-dames bij Melief. Tijd voor een voorstellingsrondje!

Ines werd uit een opvang in Spanje naar Nederland gehaald. Het was de bedoeling dat deze oudere Mastin Espagnol in een roedel met andere Mastins zou gaan leven. Dit verliep helaas voor Ines niet zoals verwacht, ze leek niet in de roedel te passen. Aangezien er geen back-up voor Ines was, werden wij benaderd om deze enorme dame op te nemen. Aangezien Ines in Spanje altijd een kudde bewaakt had (dit is één van de hoofdtaken van het ras, altijd buiten in de bergen schaapskuddes bewaken), wilden wij graag proberen of zij dit bij onze kudde geiten en schapen ook zou willen. Tot grote tevredenheid van Ines, want ze is voelt zich volledig in haar element in de stal en op de weide! Gelukkig maar, want een dergelijke grote hond die veel uitloop nodig heeft is niet eenvoudig te herplaatsen vanuit een asiel…

Dit gold ook voor Lala, een Mastin Espagnol-kruising die ook uit Spanje overgekomen was om in een roedel te leven, maar die onverhoopt in het asiel raakte… Tot overmaat van ramp kreeg ze daar ook nog ‘code paars’ (een hond voor ervaren hondenbezitters) opgeplakt door een gedragstherapeut, wat de kans op herplaatsing helemaal tot heel klein reduceerde. Lala mocht intrekken bij Ines, zodat ze een tweede kans kreeg en Ines gezelschap had. De dames konden het gelijk goed met elkaar vinden, ook al was er een duidelijk leeftijdsverschil. Maar helaas ging Lala veel te overmoedig met de dieren om en begon hen achterna te zitten in plaats van te beschermen… Het was duidelijk dat Lala niet tussen de geiten en schapen zou kunnen blijven. Dus is ze verhuisd naar de grote roedel honden. Niet uit het veld geslagen, nam ze direct de rol van roedelleidster op zich, en voelt ze zich daar nu helemaal op haar gemak. En gelukkig voor haar hanteren wij hier geen codes!

 

Dan kwam ook Ilka hier de gemoederen versterken. Ook zij komt uit Spanje en zou in Nederland in een roedel gaan wonen. Maar ook datverliep kennelijk niet zoals gehoopt, en ons werd gevraagd of wij nog een plek voor deze grote Mastin Espagnol-dame hadden. Ines en Ilka kenden elkaar en zouden een goede match kunnen zijn. Maar op de één of andere manier zag de wat ouder Ines de krachtige Ilka als concurrente in de stal en er ontstond een gespannen sfeer, voornamelijk veroorzaakt door Ines. Ilka liet het lange tijd over zich heen komen, maar op een zeker moment barstte de bom… Een naar gevecht ontstond waarbij geen van beide trotse dames toe wilde geven. Gelijk zijn de twee gescheiden, maar toen moesten we natuurlijk een plek voor Ilka bedenken. Na wat intern geschuif, woont Ilka nu bij de Rottweilers Lizzy en Charly en bewaken ze gedrieën ’s nachts het achterterrein.

Mastins zijn geweldige, reusachtige, krachtige, trotse buitenhonden, die in Spanje onder meer in asielen terechtkomen doordat de subsidies voor schaapsherders afgeschaft worden. Als je zo’n hond een plaats kunt bieden (bijvoorbeeld op een boerderij of huis met grote tuin), heb je er een kameraad voor het leven aan. Wel is belangrijk om van te voren te bedenken wat er met de hond moet gebeuren als het niet zo mocht lopen als verwacht. Want deze grote dieren zijn geen doorsnee huis-honden en maken in een Nederlands asiel geen grote kans er weer uit te komen. En dan had hen de hele reis vanuit Spanje met alle stress van dien wellicht beter bespaard kunnen blijven. Maar gelukkig hebben deze drie alsnog hun plekje hier op de boerderij gevonden en is hen het (waarschijnlijk) wachten in een hok in een Nederlands asiel bespaard gebleven.

Onze sponsoren
 
 
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share