Persbericht van Comité Dierennoodhulp (bericht geplaatst op 26 januari 2011)

access_time 28-11-2013

Persbericht van Comité Dierennoodhulp

Inzamelingsactie voor slachtoffertje van broodfok en onverantwoord huisdierbezit

26 januari 2011 – Comité Dierennoodhulp is een inzamelingsactie gestart om het leven van pupje Kyra te redden. Kyra is een labradorpupje van twaalf weken dat door ziekte niet groter is dan een chihuahua. Kyra is één van de vele slachtoffertjes van broodfok en onverantwoord huisdierbezit. Zij is verkocht als gezond pupje door broodfokker Grenshonden in België. De nieuwe eigenaren dachten een goedkope rashond aan te schaffen als speeltje voor de kinderen. Toen Kyra niet groeide en de dierenarts nader onderzoek wilde doen, wilden de eigenaren de pup terug naar de fokker brengen. Kyra zou dan zeker worden gedood. Comité Dierennoodhulp heeft dit kunnen voorkomen door middels een afstandsverklaring de zorg voor Kyra op zich te nemen. Het Comité liet een dierenarts Kyra grondig onderzoeken. Uit het bloedonderzoek bleek dat er te veel gifstoffen in Kyra’s bloed zitten door een levershunt.  Kyra’s leven kan gered worden als zij spoedig geopereerd wordt. De operatie gaat ruim €2000,- kosten.

Naast dat wij met deze actie Kyra willen redden, willen wij ook mensen meer bewust maken van hun verantwoordelijkheid bij de aanschaf van een pup. Een huisdier brengt altijd kosten met zich mee. Zonder voldoende kennis of middelen is de aanschaf van een huisdier onverantwoord. Om dit soort dierenleed te voorkomen zou een zorgverzekering verplicht moeten worden gesteld bij de aanschaf van een dier. Vele honden eindigen in het asiel doordat de eigenaren niet in staat zijn om de hond op te voeden of de medische kosten te dragen. Veel van dit dierenleed zou voorkomen kunnen worden als de overheid een aantal eisen zou stellen waaraan men zou moeten voldoen voordat men een huisdier aanschaft. Het Comité waarschuwt mensen om geen pups bij broodfokkers als Grenshonden te kopen. Naast dat de kans groot is om een zieke pup aan te schaffen bij een broodfokker en de pups niet voldoende gesocialiseerd worden, doet men ook mee aan het uitbuiten van de moederhonden die een onwaardig bestaan moeten leiden. Maar het zijn niet alleen de broodfokkers, ook bij de fokkers die geregistreerd staan bij de Raad van beheer is het veelal flink mis wanneer het om de gezondheid van de pups gaat. Uit een onlangs uitgezonden Zembla aflevering blijkt dat maar liefst veertig procent van alle rashonden die jaarlijks in Nederland geboren worden een of meerdere erfelijke aandoeningen onder de leden hebben. Comité Dierennoodhulp raad daarom mensen aan om wanneer zij echt op een verantwoorde wijze een hond willen nemen zij deze het beste uit het asiel kunnen halen. Daar zitten genoeg rashonden te wachten op een nieuw baasje.

Mensen die Kyra willen helpen door middel van een donatie voor haar levensreddende operatie kunnen dat storten op ING 5781518 onder vermelding van Kyra ten name van Comité Dierennoodhulp te Amsterdam. Iedere gift hoe klein ook is welkom voor deze dappere kleine pup.

Comité Dierennoodhulp

www.comitedierennoodhulp.nl

Onze sponsoren
 
 
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share