Persbericht kattenleed (27 februari 2014)

access_time 27-02-2014

Begin van deze week hebben we een persbericht uitgestuurd naar de regionale Duitse pers over het kattenleed in de streek Emsland, waar onze opvang zich bevindt. Omdat de tekst algemeen toepasbaar is en er ook plaatsen in Nederland zijn waar net zoveel kattenleed voorkomt als hier, plaatsen we de tekst ook hier op de Nederlandse website.

Help samen het jaarlijks terugkerende kattenleed te voorkomen.

Dat Emsland een mooie natuur heeft daar zullen de meesten mensen het over eens zijn. Deze natuur wordt bevolkt door veel verschillende dieren. Een dier wat hier eigenlijk niet tussen hoort, is de huiskat. Vaak wordt er gezegd dat een kat toch naar buiten moet kunnen. Maar er is een heel groot aantal katten dat leeft in de Emslandse dorpen, wel ‘van bepaalde mensen zijn’, maar nog nooit de binnenkant van hun huis gezien heeft. Laat staan dat deze dieren regelmatig naar een dierenarts gaan en netjes gecastreerd en gechipt zijn. Een kat die niet verzorgt wordt en buiten haar kittens krijgt, heeft niets met de natuur te maken. De huiskat is een gedomesticeerd dier en hoort niet als zodanig in de natuur te moeten overleven om ongebreideld voor nageslacht te zorgen.

Dat de populatie katten enorm hard toeneemt en hier veel dierenleed door wordt veroorzaakt is een feit, daar hoeven we niet meer over te discussiëren. In de 7 jaar dat wij hier inmiddels in de omgeving werkzaam zijn, zien wij jaarlijks het probleem groter en groter worden. Met name in het voorjaar gaat het om honderden kittens die met een wormbesmetting, niesziekte en giardia-besmetting  langzaam aan deze ellende sterven. Onderschat de aanwezigheid van deze ziektes niet. Bij bijna alle kittens die wij in de laatste jaren opgenomen hebben, was er sprake van zeker twee van de bovenstaande aandoeningen. De giardia-besmetting (giardia is een ééncellige darmparasiet) kwam zelfs bij 100% van de opnamedieren voor. De parasiet zorgt voor constante diarree en uitputting, die, zeker bij jonge dieren, tot de dood kunnen leiden.

Er leven in de dorpen veel katten die zijn achtergelaten of gedumpt. Maar een groot aantal katten  struint, wanneer ze geslachtsrijp zijn, weg van huizen en boerderijen om hun eigen territorium elders op te eisen. Met een beetje geluk lopen ze ergens aan bij iemand die hun lot aantrekt en hen te eten geeft. De zorgen om een aanloopkat mogen zich alleen niet beperken tot ‘slechts’ het voeren van het thuisloze dier. De tweede stap moet dan namelijk ook zo snel mogelijk plaatsvinden, namelijk de castratie of sterilisatie van het dier. Veel gemeentes hanteren namelijk de regel dat zodra je een dier voert, het dier jouw eigendom is. Vanaf het eerste moment van voeren, is men dus verantwoordelijk voor het dier. Als in dit geval de tweede stap niet wordt genomen en er alleen maar voer verstrekt wordt, dan veroorzaakt men op deze manier dat de kat in een goede conditie komt om zich voort te planten. Dit zal in de meeste gevallen ook direct gebeuren en zo wordt de problematiek nog groter. Deze goede bedoeling mondt dan uiteindelijk uit in nog meer dierenleed, want ook deze jonge dieren zullen weer op dezelfde manier als hun ouders de omgeving af gaan struinen.

Aangezien wij een Gnadenhof zijn voor dieren die in nood zijn en geen kans meer hebben op een betere toekomst elders, kunnen wij vanwege onze beperkte capaciteit, onmogelijk de talloze kittens, die nog een heel leven voor zich horen te hebben, aannemen. Daarbij is het aannemen en herplaatsen van kittens een taak voor een dierenasiel, maar wij horen ook van alle kanten dat ook daar de limieten voor opname bereikt zijn. En de oplossing voor dit probleem is ver te zoeken zolang de mensen die een uithuizige kat hebben of een aanloopdier verzorgen hun verantwoordelijkheid niet nemen.

Bij deze doen wij dan ook een dringende oproep aan iedereen die zelf een kat heeft die buiten komt of die een kat buiten eten geeft, om direct een afspraak voor castratie of sterilisatie te maken, aangezien de katten juist de komende weken op vrijersvoeten gaan. Waardoor er eind april, begin mei weer een nieuwe generatie katten geboren wordt, die een ellendig bestaan tegemoet gaat. Vindt u een kat die weggelopen is, meldt dit dan bij het plaatselijke Ordnungsamt en breng deze dan naar het Bauhof van uw gemeente, omdat daar de verantwoordelijkheid ligt voor Fundtiere. Vindt u een ziek kitten of zieke kat, breng deze dan naar de dichtstbijzijnde dierenarts. Komt a.u.b. allen snel in actie om dit probleem aan te pakken. Want we leven met zijn allen in een beschaafd land met vele dierenliefhebbers, en het is eenieders verantwoordelijkheid dat de dieren ook fatsoenlijk, middels voeding, tijdige ontworming , castratie en een geregistreerde microchip verzorgd worden. Dit is iets wat we als gemeenschap aan kunnen pakken, bespreek het dus met uw buren en de rest van uw buurt, om voortschrijdend dierenleed te voorkomen.

Onze sponsoren
 
 
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share