Pasen, the day after… (31 maart 2016)

access_time 30-03-2016

Pasen, the day after…

Op goede vrijdag kregen we een mail van een vrouw, die met grote verbijstering op haar werk gadegeslagen had, hoe een collega een 20-tal eendagskuikens in een onverwarmde bak, zonder passende voeding, bij zich had. Navraag leerde dat de piepjonge diertjes opgehaald waren bij een kippenbedrijf. Ze zouden het weekend dienst doen als paaskuiken, deelnemen aan het paasfeest zodat ze geknuffeld konden worden door kinderen en samen met de knuffelaars op de foto konden. Dit was een jaarlijks terugkerend ritueel. Natuurlijk vroeg de vrouw aan haar collega wat er na de Paasdagen met de kleintjes zou gebeuren. Het bleek dat er wat kuikens weggegeven zouden worden aan wie hen hebben wilde. Wat er dan nog over was, was in het verleden wel eens in het bos beland. Terug naar het kippenbedrijf kon niet, in verband met infecties. Het lukte de vrouw om er 5 mee naar huis te nemen.

Van af het begin sprak de vrouw in haar mail over haantjes, ervan uitgaande dat de kuikens na het uit de broedmachine komen, gesekst waren en dat dit de waardeloze haantjes waren, die aan de hakselaar, waarin deze diertjes vrijwel altijd levend vermalen worden, of aan de gaskamer ontsnapt waren. Maar omdat de herkomst van de gele pluizebolletjes eerst niet helemaal duidelijk was, had het ook nog kunnen gaan om de vrouwelijke kuikens, die van een opfokbedrijf kwamen, waar ze zouden blijven totdat ze zouden beginnen met leggen, zodat ze door konden gaan naar de legstal. In deze stallen zitten de legkippen vervolgens dicht op elkaar totdat ze over de bloei van hun legperiode heen zijn en met zo’n 11 maanden geruimd en geslacht te worden, om plaats te maken voor een nieuwe lading legkippen. Maar het zou ook nog een gemengde groep kunnen zijn, als het zou gaan om de zogenaamde plofkippen, die alleen maar voor hun vlees gefokt worden en waar het er dus niet toe doet of het hennen of hanen zijn. Kukelen zouden deze hanen toch nooit, aangezien ze al op een leeftijd van zes weken hun slachtgewicht bereikt hebben en hen dus al als piepend kuiken de nek wordt doorgesneden.

Terwijl de vrouw de vijf geredde kuikentjes thuis op haar yoghurtmaker op temperatuur hield, probeerde ze de andere diertjes nog te achterhalen. Er waren er al een aantal weggegeven, maar het lukte haar toch nog om 7 leventjes van onzekerheid te redden. Omdat er geen 12 kuikentjes op de yoghurtmaker pasten, besloot de vrouw direct in de auto te stappen en de gele donsbolletjes de dag na Pasen naar Sögel te brengen. Alwaar de 12 nu onder de warmtelamp zitten en tevreden rondscharrelen.

Hoe frustrerend het ook blijft om te zien dat mensen denken dat dieren speelgoed zijn, het is hartverwarmend om te merken dat er steeds meer mensen zijn die zien dat ook niet-menselijke dieren voelende wezens zijn en daar direct naar handelen. Waardoor in dit geval in ieder geval weer 12 kuikens oneindig leed in de dierindustrie bespaard zijn gebleven.

Onze sponsoren
 
 
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share