Nina brengt ons Vito en Romeo! (bericht geplaatst op 18 september 2010)

access_time 18-11-2013

Via een dierenasiel in het Ruhr-gebied kregen we een noodkreet. Nina, een geitendame, was gevonden op een industriegebied terwijl ze in een spiegelwand stond te kijken. De eigenaar was opgespoord, maar kreeg de geit niet meer terug omdat de man zeer slecht bekend stond bij de veterinaire dienst en dierenbescherming en er al meerdere aanklachten liepen wegens verwaarlozing van zijn veestapel.

De lokale dierenbeschermingsvereniging had zich over haar ontfermd, in deslecht verzorgde hoeven hoop een nieuw tehuis voor haar te vinden. Nina bleek echter ook zwanger te zijn en haar buik en uier groeiden met de dag. Aangezien het asiel dit soort dieren niet lang mag huisvesten en er onlangs al een schaap om die reden naar de slachter was afgevoerd, benaderden ze, via via, Melief.

Romeo kwam als eersteAllereerst zijn we op zoek gegaan naar mogelijkheden om haar elders te plaatsen. In het geval van geiten is dit echter niet zo eenvoudig, laat staan met een drachtig dier waarvan men dus van te voren niet weet hoeveel dieren men werkelijk opneemt! Aangezien de tijd begon te dringen, hebben we besloten om Nina op te nemen.

nu nog leren om te staanWe wisten niet hoe lang ze nog moest dragen en het was dus elke dag en nacht spannend. Ze werd dikker en dikker en de dagen die spannend waren werden enige weken. Ze verhuisde naar de quarantainestallen die net klaar waren en nog geen drie dagen later begon daar de bevalling, die overigens heel soepel verliep. Romeo, het bokje met het witte vlekje op de neus, werd het eerst geboren en al kort daarna volgde Vito, het bokje met het kopje wat lijkt op dat van een kalfje!

Wonderbaarlijk was het om te zien hoe deze strijdlustige knaapjes al binnen het half uur op eigen benen stonden en richting de enorme uier van hun moeder schuifelden. We bleven kijken, het was een prachtige gebeurtenis. Het groepje vrijwilligers dat er was wisselde elkaar af, want we konden ons moeilijk losrukken van dit prachtige tafereel.

voor het eerst op de weiNina, de zwangere geit die weggelopen was bij haar eigenaar die haar verwaarloosde (iets wat duidelijk te zien was toen we de hoeven verzorgden, die waren inmiddels zo krom gegroeid als schoentjes…) en nu veilig bij een permanente opvang haar twee zonen ter wereld bracht. Het betekent dat ze hier voor altijd samen zal blijven met haar jongens. Bokken zijn normaal een afvalproduct en ongewenst, op haar oude adres had het krijgen van twee bokken geen happy-end betekend voor dit drietal!

Vaak vergeten mensen ook volledig dat ook deze dieren banden voor het leven hebben en voor altijd bij elkaar zouden blijven als ze de keuze hebben. Zo is de geit Melief al sinds de geboorte van haar kinderen 7 jaar geleden nog altijd trouw aan hun zijde of omgekeerd, ze grazen samen ze slapen tegen elkaar… Daar wordt geen moment bij stilgestaan op sites als marktplaats, waar dieren te koop, te ruil of gratis worden aangeboden. Als de bokjes 3 maanden oud zijn zullen ze gecastreerd worden, aangezien ze op die leeftijd al vruchtbaar kunnen zijn.

Onze sponsoren
 
 
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share