Kuddebewakers welkom bij Melief (23 januari 2013)

access_time 03-12-2013

Enige tijd geleden kwamen we in contact met een vrouw van een andere organisatie. Deze mevrouw had een Spaanse Mastin dame afkomstig uit Spanje opgevangen. Olivia, zoals zij de hond genoemd heeft, verkeerde in een zeer slechte conditie en was zwervend en broodmager aangetroffen. Spaanse Mastins zijn honden die in Spanje gehouden worden door herders van schapen of geiten. Mastins zijn honden die zelfstandig bij een groep schapen of geiten leven ter bescherming van de kudde tegen wolven, beren, andere honden of dieven. Aangezien het weer in de bergen varieert van heel warm tot heel koud, hebben deze honden een speciale vacht en zijn zij bestand tegen elk weertype. Het zijn dan ook honden die heel graag buiten zijn en waarbij het waken en beschermen in het bloed zit.

De vrouw wilde graag 1 Mastin een veel beter leven geven en tevens zou Olivia de taak krijgen om haar terrein tegen indringers te beschermen aangezien de vrouw veel alleen thuis is. Toen Olivia na haar reis vanuit Spanje in Niedersachsen, Duitsland aankwam, was ze in een zeer slechte conditie. Ook gedroeg ze zich vreemd volgens de vrouw, die over de nodige hondenkennis beschikt. Ze ging met Olivia naar de dierenarts en wat bleek: in het uitgemergelde lijf van Olivia bevonden zich pups die elk moment ter wereld konden komen. De vrouw zorgde voor een werpkist voor Olivia en binnen 7 dagen beviel deze dame van maar liefst 9 pups.

De vrouw maakte foto’s van de pupjes, die voorspoedig opgroeiden, en deed een oproep via haar website en de sociale media om de pups onder dak te krijgen. De moeilijkheid bleek er echter in te zitten dat in vele andere Duitse deelstaten het ras Mastin Espagnol op de lijst van ‘Kampfhunden’ (vechthonden) staat, waardoor een toekomstige bezitter aan een waslijst van regels moet voldoen. Zo is een hondenbewijs nodig, men is verplicht een cursus te doen, de hond moet een agressietest ondergaan en te allen tijden gemuilkorfd zijn, mag nooit los lopen en een toekomstige eigenaar moet jaarlijks vaak meestal meer dan 1000 Euro hondenbelasting betalen. Zoals u begrijpt stonden de nieuwe baasjes niet in de rij voor deze pups. De vrouw vond voor drie hondjes een goed huis, met de nodige grond omdat al heel vroeg bleek dat de jonge dieren liever buiten dan binnen waren. Maar geïnteresseerde mensen buiten Niedersachsen haakten vaak gelijk af vanwege de enorme eisen waaraan ze zouden moeten voldoen als ze een pup op zouden nemen.

Aangezien onze weides aan het bos grenzen en vele dieren hier inmiddels zo mak als een lammetje geworden en dus een makkelijke prooi voor diefstal zijn, besloten wij na rijp beraad drie honden op te nemen om samen met Ines, die al aardig op leeftijd is, hier de kudde te kunnen beschermen. En dat blijkt nodig te zijn: er is hier in de buurt laatst al een koe gestolen en in de regio worden regelmatig schapen gestolen. Voor de overige pups bleven we verder zoeken en vonden we uiteindelijk met heel veel geluk nog een goede thuis in Niedersachsen. De vrouw bleef echter nog steeds met twee honden in de maag zitten en de tijd van inprenting en socialisatie verstreek. Mede doordat de drie broers uit het nest het hier zo geweldig oppikten tussen de dieren, hebben we de twee overgebleven zussen later alsnog opgenomen, zodat zij nog in de goede periode zaten om de kunsten van Ines en hun drie broers af te kunnen kijken.

Het vijftal is hier nu een week of 4 en functioneert al helemaal zelfstandig tussen de kudde schapen, geiten, koeien en pony’s. De honden zijn de hele dag buiten en hebben niets van koude, sneeuw of regen. Ze zoeken vaak een strategische plaats op waardoor ze het hele terrein kunnen overzien. In de nacht slapen ze samen met Ines in het dikke stro en letten op of er geen gespuis het land op komt. Op de drie en een halve hectare die het vijftal met Ines ter beschikking heeft, zouden wij geen andere honden kunnen helpen dan deze kuddebewakers in hart en nieren, aangezien zij tegen weer en wind kunnen en opgroeien met alle verschillende diersoorten hier bij Melief. Gelukkig is het vijftal verzekerd van werk, het beschermen van de ruim 60 geiten, schapen, pony’s, koeien, hangbuikzwijnen en varkens op 3,5 hectare weide!

Onze sponsoren
 
 
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share