De plofkippen van Wakker Dier (bericht toegevoegd op 17 april 2012)

access_time 02-12-2013

Donderdag 29 maart laat in de avond arriveerde hier een groep van 20 kippen. Als ze hier niet aangekomen waren 10 van hen al geslacht geweest. De andere 10 hadden nog 6 weken te gaan voordat ze geslacht zouden worden. Toch waren deze kuikens allemaal even oud, namelijk 6 weken. Ze piepten nog als baby’s toen we hen uit de verhuisdozen haalden…

De dieren werden gebracht door Hanneke van Wakker Dier, samen met filmer Joris Otten. Zij had ons gevraagd of wij de kuikens op wilden vangen. Ze waren door Wakker Dier gered van de slacht, zodat er door Vroege Vogels TV een item over gemaakt kon worden. De jonge dieren hadden al een druk schema achter de rug op deze dag, die anders letterlijk erg ‘doods’ voor hen geweest zou zijn.

Ze waren bij de dierenarts stuk voor stuk onderzocht. Want Wakker Dier is dit jaar een campagne gestart tegen de zogenaamde plofkip: een kippenkuiken dat zo gefokt en vervolgens vetgemest is, dat het een maximale opbrengst aan vleesproduct heeft als het na 6 weken, op zeer jeugdige leeftijd dus, geslacht wordt. En Wakker Dier wist dat dit zeer ernstige gevolgen voor het welzijn van deze productiedieren heeft, en nam er dus 10 van mee naar de dierenarts om dit door een professional vast te laten stellen. Ter vergelijking namen ze ook nog 10 biologische kuikens mee, die 12 weken leven voordat ze geslacht worden. De conclusies in het rapport van de dierenarts liegen er niet om.

Vervolgens gingen de plof-en biokuikens, voorzien van natje en droogje, op reis naar de opvang van Melief. Want natuurlijk staan hier de deuren open voor dieren die de slacht ontkomen zijn. Want hoewel we uit ervaring weten dat deze diertjes niet uit zullen groeien tot bejaarde kippen van 15 jaar, toch is iedere dag dat deze over-de datum-kippen hebben kunnen genieten van zonnestralen, een stofbad, vers groen en lekker buiten scharrelen, gewonnen op hun leven dat ze anders al op jeugdige leeftijd hadden verloren.

Eenmaal gearriveerd in de opvang, gingen de dieren nog 5 dagen in quarantaine. Zodat ze konden acclimatiseren en tot rust konden komen. Maar ook zodat de preventieve ontworming, waar de onderzoekende dierenarts al voor gezorgd had, zijn werk had gedaan. De volgende ochtend kwamen Hanneke en Joris al vroeg weer kijken hoe het met de kuikens was. Er werden volop foto’s en filmbeelden geschoten. Maar, zoals verwacht, de kuikens waren nog beduusd van het hele avontuur, en moesten ook nog aan het lopen wennen.

Dinsdag 3 april mochten de kuikens voor het eerst uit hun quarantaineverblijf. De zon was niet nieuw, daar hadden ze al in het verblijf van kunnen genieten. Het naar buiten laten van de kuikens zou ’s middags gefilmd worden door de mensen van Vroege Vogels TV. Ook Hanneke kwam weer, en bracht behalve een fotograaf ook schrijver/journalist Henk van Straten mee. Want hem was gevraagd een artikel over de plofkippen-actie in het magazine Vega te schrijven. De cameraman en de geluidsman van Vroege Vogels TV meldden dat de presentatrice onderweg naar Melief met pech gestrand was en het niet zou redden voor de opnames.

Terwijl de cameraploeg opbouwde en vast wat filmde, leidden wij Henk van Straten rond. Daarna volgde het moment van het naar buiten laten, dat vastgelegd werd terwijl Hanneke als vervangend presentatrice vragen stelde aan Lothar. Zoals te verwachten was, renden de kuikens niet dol van blijdschap de stal uit, we moesten hen naar buiten drijven…

De dagen erna sliepen de kuikens nog in hun quarantainestal, terwijl overdag de deur open stond. We wisten van de vorige lichting plofkippen (77 in juli 2011 gekomen, nu op 17 april 2012 leven er nog 3) dat hun actieradius bijzonder klein is, evenals hun territorium, dat vaak niet verder dan een straal van 5 meter rijkt. En dus bleef de huidige groep plofkuikens vrijwel de hele dag op de ‘stoep’ voor hun quarantainestal zitten, terwijl de biologische dieren voorzichtig wat meer rond gingen lopen.

Omdat de quarantainestal weer voor een ander dier in gebruik genomen moest worden, is de hele groep vorige week naar de kippenstal verhuisd. Waar ze tussen een grote verscheidenheid aan kippen vertoeven, vlakbij de deur. Zodat er wel eens een paar nieuwsgierig naar buiten stappen. En dicht bij de drinkbak, omdat deze zwaargewichten veel drinken.

Wij zijn blij dat we deze dieren hun verdiende levensverlenging mogen geven. We hopen dat de campagne van Wakker Dier tegen de plofkip een hoop mensen wakker zal schudden. En we rekenen erop dat de bezoekers die hier komen hun conclusies zullen trekken als ze de nu 9 weken oude kuikens in het echt kunnen aanschouwen. Kunnen zien dat de plofkuikens kale buiken hebben van het zitten, omdat veel lopen te zwaar voor hun lichaam is. Kunnen horen dat ze piepen als een kuiken, terwijl hun broers en zusjes 3 weken geleden al geslacht zijn. En hun ogen niet sluiten voor de gespierde gedrochten die de industrie van de normaal gesproken lichtvoetige dieren gemaakt heeft. Het contrast met de ‘normale’ kippen bij Melief kan haast niet groter zijn…

Onze sponsoren
 
 
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share