Moro

add Toevoegen
Toevoegen

We hebben al een aantal jaren een goed team van honden die de kuddes bewaken op de grote weides tegen indringers en dan met name wolven die steeds meer gesignaleerd worden en bij verschillende boerderijen ook al slachtoffers onder de schapen en ander vee hebben gemaakt.

Dit zijn Mastins Español (Spaanse Mastiffs). Zij zijn uitermate geschikt om in een situatie als de onze te “werken”: ze zijn lief voor de mensen die via de goede weg binnenkomen, zoals de bezoekers op zaterdag, maar zijn uitermate waaks en fel op alles wat zich om of langs het terrein begeeft. En het mes snijdt aan twee kanten:  Door het wegvallen van EU-subsidies worden veel schapenkuddes in Spanje opgeheven. De bij deze kuddes behorende honden, die dus “werkeloos” zijn geworden, zitten in het gunstigste geval hun hele leven in een Spaans asiel. Behalve als ze in een dodingsstation belanden… Bij ons hebben ze een nuttige functie, hebben ze een groot terrein en kunnen ze hun waak-instinct goed gebruiken en heerlijk vrij rondlopen! Dus een echte win-winsituatie!

Aangezien de dreiging van wolven in onze omgeving steeds groter werd/wordt, hebben we in 2019 onze “bewakingsdienst” uitgebreid met 2 kuddehonden die gelijktijdig vanuit Spanje bij ons zijn aangekomen: Moro en Dama.

De 4-jarige reu Moro deed zijn werk in een schaapskudde, maar deze werd opgeheven, en hij belandde in een asiel. Moro blijkt van dezelfde fokker als Uli te komen, wat ook wel aan hem te zien is.

Thuis aangekomen verliep de introductie op de weide tussen de dieren vlekkeloos. Al snel speelden Moro en Dama samen en ontfermden zich zelfs over de lammetjes Miley en Lemmy als hun nieuwe protegés!

Wel gingen we direct na de introductie met Moro naar de dierenarts, want er leek iets vreemds met zijn rechter voorpoot aan de hand te zijn. Hij loopt, rent en speelt er overigens wel probleemloos en zo te zien ook pijnloos mee. De dierenarts kan niet zeggen waardoor het kromgroeien komt. Moro is natuurlijk al uitgegroeid en we zouden met hem naar een specialist kunnen gaan om te kijken wat de mogelijkheden zijn, maar hoe dan ook zou een operatie heel ingrijpend zijn. Omdat hij er geen last van lijkt te hebben, hebben we besloten het aan te kijken. Verder is er op röntgenfoto’s bij verschillende rugwervels spondylose (een soort haak-achtige botvergroeiingen aan de wervels) te zien, dus we moeten wel oppassen dat hij geen last van zijn rug gaat krijgen. Hij woog bij aankomst 51 kilo, maar was veel te mager. Hij moet dus wel wat aankomen, maar mag natuurlijk ook niet te zwaar worden in verband met de druk op het vergroeide gewricht en de spondylose. Dus we houden vinger aan de pols!

Onze sponsoren
 
 
instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share